
Muzeum zmrzliny Crème de la Crème ukazuje přes 3 století starou historii zmrzlinářství u nás i ve světě. Na ploše 100 metrů uvidíte více než 200 historických exponátů, dvě historické výrobny zmrzliny a také historický zmrzlinový bar. Dozvíte se jak se zmrzlina vyráběla před 100 lety i jak se vyrábí dnes. Některé historické stroje jsou interaktivní a je možno je rozpohybovat. Na plátně je trvale promítáno několik dokumentů o historii zmrzliny včetně našeho vlastního dokumentu o zmrzlině.
Vstup do muzea je přímo ze Zmrzlinového salonu, Národní 23 - Praha 1 po točitém schodišti a bohužel není bezbariérový. Jednotné vstupné je 50 Kč, rodinné vstupné je 100 Kč (2 dospělí a až 3 děti). Vstupenky jsou k zakoupení na baru.
Těšíme se na vaši návštěvu.

Takto vypadala běžná výrobna zmrzliny zhruba kolem roku 1911. Základní surovinou ke zmrazování zmrzliny byl tehdy led.
Ke zmrzlině patří už od roku 1903 neodmyslitelně i kornouty. Starý lis na jejich výrobu doplňují krásné kovové přepravní boxy, které italští výrobci používali pro dopravu kornoutů zmrzlinářům.


Historický bar je zasazen do Itálie 70.tých let.
Nejcennější v naší expozici jsou výrobníky zmrzliny Frigera, protože tyto Československé stroje dokládající mimořádnou technickou vyspělost našeho meziválečného strojírenství nejsou vystaveny v žádném jiném muzeu na světě.


Nejstarší knihy s recepty na zmrzlinu jsou z období baroka. Kniha Francoise Massialotta je dokonce z roku 1693 a je u nás k vidění originál v původním stavu.
Muzeum musí být zábavné, ale i poučné. Sekce věnovaná technologii chlazení ukazuje i funkční model zmrzlinového stroje v řezu.


Část naší expozice je interaktivní a několik zmrzlinových strojů si dokonce návštěvníci mohou spustit sami, aby viděli jak stroje, které psaly dějiny zmrzlinářského oboru pracují. Tyto výrobníky Cattabriga jsou vystaveny i v dalších expozicích v Evropě. Ty naše ale fungují a jsou čas od času i v provozu.
Jak se k nám dostanete
Najdete nás na Národní 341/23, Praha 1
Kontakty a otevírací doba
Otevírací doba:
Odpovědný zástupce
Honza Hochsteiger
Provozovatel
Zmrzlinový salon, s.r.o.
Národní 341/23
110 00 Praha 1
IČ: 06510612 DIČ: CZ06510612
Spisová značka C 283412 vedená u Městského soudu v Praze